Det siger loven:

§74a Hvis en person, der på gerningstidspunktet ikke var fyldt 18 år, har begået grovere personfarlig kriminalitet eller anden alvorlig kriminalitet, kan retten bestemme, at den pågældende skal undergive sig en struktureret, kontrolleret socialpædagogisk behandling af to års varighed, hvis det må anses for formålstjenligt for at forebygge yderlige lovovertrædelser. 

Ungdomssanktionen er en struktureret , kontrolleret socialpædagogisk behandling af to års varighed for 15-17 årige. Det er retten, der på baggrund af en indstilling fra de sociale myndigheder i den unges opholdskommune, dømmer den unge til ungdomssanktionen, mens det er sociale myndigheder, der har ansvaret for indhold og gennemførelse af sanktionen.

Koordinatorens opgaver defineres af den kommune, der ansætter ham eller hende. Funktionen indebærer et tæt parløb med den unges sagsbehandler i hjemmekommunen.

Samtidig indgår koordinatoren i et samarbejde med de øvrige aktører, som er involveret i ungdomssanktionens udførelse som f.eks politi, forældre, opholdssted, psykiatrien, advokat, retten m.m.

Nogle af de opgaver, som koordinatoren har er:

  • At være den gennemgående person og sikre, at den unge og den unges netværk oplever, at der er kontinuitet i indsatsen.
  • At arbejde for og følge op på, at handleplanen føres ud i livet, herunder at understøtte den unges gennemførelse og fastholdelse af skolegang, uddannelse eller beskæftigelse og eventuelt behandling.
  • At sikre koordination og sammenhæng – bl.a i den tværfaglige og tværsektorielle indsats på tværs af forskellige problemstillinger (kriminalitet, misbrug, psykiske problemer, skoleproblemer).